Gril si vyžaduje veľa údržby – od dymu a mastnoty počas sezóny až po sneh a ľad mimo nej. A hoci si vyberiete výkonný gril s perfektným hodnotením, to platí len pokiaľ je nový. Je potrebné však myslieť na starostlivosť a údržbu, aby ste zabezpečili, že bude dobre fungovať po zvyšok leta a grilovacích sezón.
Starostlivosť pred každou sezónou
Ak nie ste celoročným gril majstrom, je pravdepodobné, že váš gril bude potrebovať poriadne vyčistiť, kým ho rozpálite na prvú grilovačku. Preskúmajte vnútro a odstráňte všetky pavučiny, ktoré môžu spôsobiť vážnejšie vzplanutie. Ak sa jedná o plynový gril, pripojte propánovú nádrž, otvorte ventil a vystriekajte flexibilné plynové potrubie zmesou vody a saponátu. Hľadajte akékoľvek bublinky, ktoré by mohli naznačovať možný únik. Ak na také narazíte, je nutné potrubie vymeniť.
Pred každým grilovaním
Weber, najväčší výrobca grilov v USA, odporúča očistiť rošty po 15-minútovom predhriatí, pretože sa zohriate zvyšky jedla premenia na popol a budú sa dať ľahšie vykefovať. Je potrebné tiež vyprázdniť odkvapkávaciu misku, v ktorej sa zhromažďuje tuk, aby ste predišli neporiadku v prípade pretečenia a znížili riziko vznietenia mastnoty. Akékoľvek vrstvy, ktoré sa tvoria na vnútornej strane veka, môžu vyzerať ako farba, ale v skutočnosti sú to usadeniny mastnoty a dymu. Pomocou nerezovej kefy ich zoškrabete, aby neskončili vo vašom jedle.
Počas sezóny
Vnútro grilu vrátane krytov horákov na plynových griloch z času na čas vydrhnite mydlovou vodou a drôtenkou. Ako často, to závisí od toho, ako často a aký druh jedla grilujete. Ak ide o tučné mäso, budete ho musieť čistiť častejšie, aby ste predišli vzplanutiu.
Chráňte svoj gril vždy, keď sa nepoužíva, pomocou krytu vyrobeného z nepremokavého a priedušného materiálu, ako je napríklad odolný polyester. Kryty väčšiny značiek sú navrhnuté tak, aby vyhovovali konkrétnemu modelu. Ak však žijete v obzvlášť vlhkej oblasti, nechajte gril nezakrytý, s výnimkou dlhých období nepriaznivého počasia, aby ste predišli zachyteniu slaného alebo vlhkého vzduchu, ktorý spôsobí hrdzavenie grilu. Ľudia v týchto regiónoch by tiež mali raz týždenne utrieť grily, aby odstránili usadeniny soli a nahromadenú vlhkosť.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Grilujeme na záhrade , Grilovanie bez dymu , Výhody vonkajšieho solárneho osvetlenia
Po sezóne
Na konci sezóny vydrhnite gril zvonku aj zvnútra. V ohnisku a na roštoch použite mydlovú vodu a na exteriér použite viacúčelový čistič. Gril skladujte zakrytý, s odpojenou propánovou nádržou. Mimo sezóny teda nehrozí, že by sa neúmyselne zapol horák. Samostatne stojaca garáž alebo prístrešok je dobrým miestom na uskladnenie propánových nádrží. Nikdy ich nenoste do domu.