Ak ste mali tento rok bohatú úrodu ovocia a v pivnici Vám z neho ešte veľa poostávalo, neváhajte a pustite sa do sušenia! Sušené ovocie je perfektným zdrojom živín, vitamínov, minerálov a je ideálnym doplnkom k cereáliám, ovseným vločkám, šalátom alebo si môžete vychutnávať napríklad samotné sušené banány ako sladké čipsy.
Ostáva v nich prirodzený cukor, obsahujú železo, vápnik, vlákninu a množstvo vitamínu C. Sušenie ovocia je teda skvelým nápadom pokiaľ sme si istí že ovocie ktoré nám poostávalo nestihneme skonzumovať v surovom stave. Sušením sa plody síce zmenšia približne o 75 % svojej pôvodnej veľkosti, no ostanú stále plné spomínaných vitamínov. V tomto článku si poradíme ako sušiť ovocie alebo aké druhy sušičiek existujú.
Výber plodov ktoré sa rozhodnete sušiť je na Vás. Najlepšie sú však tie ktoré Vám ostali na záhrade a teda sú organické, bio a nepostrekované. Sušiť teda môžeme jablká, hrušky, slivky, čerešne, a ak ste milovník tropických plodov, skúste si nasušiť banán, ananás, mango alebo papáju.
Pripravte si ovocie pred sušením:
Pokiaľ máte už na stole ovocie ktoré ste sa rozhodli sušiť, najprv ho umyte pod studenou tečúcou vodou a jemne vydrhnite, čím odstránite malé nečistoty alebo zvyšky hliny. Umyté ovocie utrite suchou papierovou alebo látkovou utierkou.
Po umytí poodrezávajte stonky alebo listy a zbavte sa jadierok.
Ďalším krokom prípravy bude krájanie. Zoberte si ostrý nôž a začnite krájať ovocie na veľmi tenké plátky, pozor však na prsty! V prípade že ste sa rozhodli pre malé plody ako hrozno alebo brusnice, prekrojte ho na polovicu a vyberte z nich jadierka.
Uložte ovocie na miesto a začnite sušiť: Postup prípravy ovocia pred sušením je pomerne jednoduchý a nenáročný. Teraz je už len na Vás či budete sušiť v rúre alebo ste dostali na narodeniny sušičku, či zvolíte to najprirodzenejšie sušenie - na slnku.
Sušenie v Rúre
Zapnite rúru na ten najnižší stupeň čo býva približne 40 stupňov Celzia a počkajte kým bude rúra vyhriata.
Plechy si vyložíme papierom na pečenie a naň poukladáme plátky ovocia tak aby mali medzi sebou priestor.
Do predhriatej rúry vložíme plechy s ovocím a už len čakáme. Rúru nikdy nezatvárajte úplne, ponechajte ju pootvorenú aspoň na 1,5 palca aby vnútri stále cirkuloval vzduch. Takéto sušenie môže trvať 4 až 8 hodín, samozrejme záleží od druhu ovocia.
Sušenie v Sušičke
Sušičku položte na čisté miesto v kuchyni a zapnite na najnižší stupeň. Sušte do 40 °C aby ste v ovocí zachovali maximálne množstvo živín a vitamínov.
Ovocie rozložte na stojan sušiča a ukladajte ho až pokiaľ tanier nebude plný. Takto pokračujte na všetkých stojanoch ktoré následne uložíte na seba a do stredu sušičky.
Sušenie v sušičke bude trvať dlhšie ako v rúre, približne 24 až 48 hodín, v závislosti od nastavenej teploty a typu sušičky. Môžete ho dvakrát za deň skontrolovať a uistiť sa že nedochádza k veľkému vysušeniu, preto treba jednotlivé poschodia stojanov medzi sebou prehadzovať.
Sušenie na Slnku
Sušenie na slnku je tou najprirodzenejšou a najlacnejšou formou sušenia, no musíte byť pri ňom veľmi trpezlivý. Doba kedy bude ovocie hotové je niekoľko dní, no plody budú tak plné vitamínu D!
Vyberte si teplý, slnečný a veterný deň v lete kedy bude vonku aspoň 30 stupňov Celzia.
Nakrájané ovocie si rovnomerne poukladáme na plech alebo kovovú sieťku a prikryjeme tenkou látkou aby na ovocie nešiel hmyz.
Uložíme plechy na najslnečnejšie a najveternejšie miesto v záhrade a už len čakáme a kontrolujeme aspoň raz za deň, prípadne obrátime plody na druhú stranu.
Podnosy s ovocím nezabudnite dať v noci dovnútra, noc môže byť teplá no vlhká a to by sa ovociu nevyplatilo a začalo by plesnivieť.
Hotové domáce sušené ovocie by malo byť žuvacie, scvrknuté a nie moc chrumkavé. Skladujeme najlepšie v sklenených, plastových a hlavne dobre tesniacich nádobách. Takto Vám v pivnici vydržia dlhé mesiace a Vy si tak môžete kedykoľvek doplniť vitamíny alebo skvelo dochutiť ovsené kaše.
S príchodom horúcich letných dní sa zvýšené teploty často premietajú do nepohodlia vo vnútri našich domovov. Bambusové žalúzie však ponúkajú účinné a prirodzené riešenie pre zmiernenie tepla a zlepšenie pohodlia vášho obydlia. Tento prírodný materiál je nielen esteticky príťažlivý, ale aj vďaka svojim termoizolačným vlastnostiam zaisťuje účinnú ochranu pred prenikaním tepla do interiéru. Pri výbere […]
Bioklimatická pergola je modernejšou a funkčnejšou alternatívou klasických záhradných pergol, ktorá dokáže zvýšiť komfort a pohodlie v exteriéri vášho domova. Jej lamelový strop poskytuje nielen ochranu pred slnkom, ale aj pred dažďom. V tomto článku sa pozrieme na vodotesnosť lamelového stropu bioklimatickej pergoly a na to, čo je potrebné zvážiť pri výbere nábytku a podlahy […]
V niektorých prípadoch technici pri zameraní zistia, že štandardná pántová sieť nie je vhodná pre váš typ dverí a odporúčajú použitie dverovej siete s montážnym rámom. Tento spôsob montáže je drahší, avšak niekedy nevyhnutný. Dverová sieť bez pomocného montážneho rámu je možné namontovať na dvere s rámom širokým minimálne 3,5 cm. Dôvodom je nutnosť upevniť […]
Ozvite sa nám a radi vám vypracujeme cenovú ponuku
Premyslite si čo by ste potrebovali vyriešiť, či už ide o konkrétny problém, alebo máte vyhliadnutý konkrétny produkt spolu s orientačnými rozmermi, každý detail nám pomôže k presnejšej cenovej ponuke.
Montáže realizujme v Bratislavskom a Trnavskom kraji + Rakúsko a Maďarsko.
Ostatné kraje len pokiaľ to má význam aj pre vás a aj pre nás, čiže väčšie projekty a realizácie, prípadne si viete objednať produkt bez zamerania a bez montáže. Dodanie kuriérom po celom Slovensku.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.